Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Андрей Луканов пред 150 души: Другари, назначаваме ви за милионери!
Автор: Екип Ruse24.bg 14:30 / 22.08.2015Коментари (4)1073
©
Около 150 души бяхме на тази среща с Андрей Луканов, на която той произнесе прословутата реплика: "Другари, назначаваме ви за милионери!". Това каза в предаването "Миролюба Бенатова представя..." на Нова тв. известният като фараон номер 1 в България Иво Недялков. 

Имал предвид обаче, че от тях - избрани стопански кадри, се очаква да допринесат за развитието на икономиката. Срещата била в Българската индустриална и стопанска асоциация пред ноември 1989 г. На нея Луканов е огласил правителствено решение държавни банки да кредитират определени фирми.

Иво Недялков стана известен с дружеството си "Ийст-уест интернешънъл", в което се стопиха парите на много дребни акционери и то бе обявено за пирамида, а Недялков за фараон.

Пред Миролюба Бенатова той разказа още, че прословутите "куфарчета", раздавани от пратията на верни хора, за да направят частен бизнес след демокрацията, всъщност са били виртуални. Раздавани били кредити. Лично Недялков получил 17 млн. кредит в онези времена. Пари, които сега се равняват на милиард и седемстотин хиляди, репликира го Бенатова.

Недялков разказа как се запознал с Тодор Живков през 1986 г. Тогава бил на 16 и активен комсомолски деятел. Живков говорил с него и казал: "Момче, ти или ще станеш член на Политбюро, или ще влезеш в затвора." И познал.

Бизнесменът обясни и как започнал работа в Държавна сигурност. След като говорил с американски дипломат за създаването на алтернативна на комсомола младежка организация, преценил че това ще е опасно за него и семейството му и сам отишъл в приемната на МВР. Назначили го в института за младежта и го взели в прословутото Шесто управление. Пишел доклади от командировките в чужбина и за срещите си с чужденци в България. Правел и контрабанда, благословена от държавата.

Кой е Иво Недялков?

До 1989 г. Недялков работи за "Кинтекс" по линия на т.нар. "скрит транзит" от името на турчина Фарук Бикрич - контрабандист на цигари и оръжие, покровителстван от Държавна сигурност. 

От 1990 г. е генерален директор на българско държавно външнотърговско дружество. Като собственик на няколко денонощни заведения в центъра на София, Недялков се запознава с Васил Илиев и други от българската организирана престъпност. 

Помага юридически и ги съветва да имат и легална форма на всяка дейност. През 1992 г. създава "Ист-уест интернешънъл" - едно от първите акционерни дружества след 1989 г. Дружеството емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. Недялков притежава финансова къща, застрахователно дружество, строителна фирма, много заведения, софтуерна компания и издателство, учредява Българска сконтова банка. 

В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара. По това време той живее в Западна Европа. 

От началото на 1994 г. живее в Швейцария, но е предупреден да напусне страната. Арестуван е от "Интерпол" в Ница, прекарва 10 месеца в ареста, след което е екстрадиран, за да бъде съден и прекарва над година в български арест. 

Оправдан е през 2005 г. По негова жалба Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане.

След като се връща в България, работи като консултант. Сред неговите клиенти са фирми и лица, между които и спрягани за контрабандисти на наркотици, оръжие и цигари. 

Двама бивши съдружници на Недялков са публично разстреляни на улицата - Димитър Дацов през 2000 г. (свързан с приватизацията на "Химко" АД, Враца), и Константин Дишлиев (обявен от медиите за "финансиста на мафията") през 2005 г.

Какво още каза той

"Гледам с лека носталгия на това, което се случва в държавата, защото вече се е случвало и с мен. Това, което се случва с Цветан Василев е част от моето минало", каза Недялков. Сега той и съпругата му работели, изкарвали пари, които не били достатъчно.

"В един момент осъзнах, че аз и хората като мен не може да имаме всичките пари на света, да купим всичките имоти на света и да спим с всички жени на света. Затова вече съветвам по-младите от мен да го карат по-спокойно", приключи откровенията си бизнесменът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 22.08.2015 г.
+1
 
 
Кроели нещо с американски дипломат, а пък ДС не разбрали и го приели в МВР и ДС на висок пост. Бил ли е комсомолски и партиен активист, служител на ДС, генерален директор на българско държавно външнотърговско дружество значи е доказан престъпник.
+1
 
 
Аз съм един от тези будали които му повярваха." Изгорях " с 20,000 лв по онова време.Дъщеря ми прекъсна следването,поради липса на средства, а аз получих сърдечен пристъп,а не след дълго време,и инфаркт. Проклет да е !!!
+3
 
 
Тук онзи ден някой наивно пишеше как ДС нямала нищо общо вече с настоящата икономика, как била мантра, изтъркано оправдание един вид. Колко наистина наивен по детски трябва да е човек дори да си помисли, че в България има сериозен бизнес, контрабанден канал или едра престъпност, които да не са от, на и за ДС!
+5
 
 
Нямаше ли подобно интервю преди време,в което разправяше същите истории?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: