Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (1)
Минало незабравимо: Дунав скри топката на ЦСКА в кисела румънска мъгла
Автор: Екип Ruse24.bg 10:13 / 05.01.2017Коментари (0)2447
©
В края на 1985 година се изиграва един от мачовете, които се помнят и до днес от приятелите на футбола в Русе. Дунав на старши треньора Любен Марков удря с 3:1 звездите на ЦСКА, състезаващи се по това време под името Средец. Мачът върви равностойно до момента, в който над стадиона ляга тежка мъгла. Слагаме шаловете и шапките и се понасяме към Русе. Датата е 8 декември 1985-а.

Апропо в същия ден Левски се дъни срещу Пирин (Благоевград). Двата гранда записват загуби, а мъките им са отразени в пряко комбинирано предаване по Българска телевизия. Макар и разклатени от летния трус в родния футбол, "армейците" пристигат в Русе с доста звезди в състава. Настанени са в шикозния хотел "Рига" на брега на р. Дунав. Начело на тима е Серги Йоцов, чийто помощник е Димитър Пенев, завърнал се през април от Кувейт. Само 12 дни по-късно Пената дебютира начело на "червените" с историческа победа на "Герена".

В Русе обаче ЦСКА бере срам. На терена излизат доказани играчи като Георги Димитров - Джеки, Краси Безински, Ради Здравков, Методи Томанов, Ружди Керимов, Лъчезар Танев, Стойчо Младенов - с две думи цялото кралско войнство, с което разполага клубът след партийните реформи в спорта. В състава е и бъдещата голяма легенда Любослав Пенев, който обаче не се отличава с нещо кой знае какво в този ден.

Дунавци са наточили стабилно бутоните си и са твърдо решени да не се дават без бой на столичните асове. На вратата е Любен Бранков, който е заменен след почивката от Емил Бучински. Бучката записва паметен мач - поздравен е специално по уредбата за студентския празник, като единствен студент от домакините, прави няколко спасявания под рамката, а и изкарва червен картон на Футболист №1 на България за 1985-а Георги Димитров.

В крайната защита се стрелкат като орли Зарко Мачев и Яни Присадников. Отбраната се държи и дирижира от Борислав Богомилов. В полузащитата е бъдещият футболист на Ла Коруня Диян Ангелов, както и Христо Присадников - Присадника и Борислав Димитров. В атака е универсалният Ешреф Сюлейманов - Шери, тогава прекръстен на Левент Байрактаров, и голмайсторът Мирослав Миронов.

През втората част в игра за Дунав влиза Илия Кирчев, който става герой на двубоя. Някои от русенските фенове дори наричат нападателя "Чернокожия Гунди". Да вървим поред. В 43-ата минута Костадин Янчев открива за ЦСКА. В 63-ата минута обаче Ицо Присадников изравнява. Точно тогава става така, че на игрището не се вижда почти нищо. Странно обаче реферът Недялко Тахтаджиев не прекъсва мача. В основата на всичко е румънският завод "Верахим", хвърлящ редовно хлор по посока на Русе. Даваме думата на колегата Ивайло Банчев:

"Румънците чакаха да духне вятърът в наша посока и пускаха отвратителните си газове. Химическият завод беше в Гюргево, построен от французите. Всъщност заради този завод започнаха първите митинги и дойде демокрацията. "Екогласност" започнаха протести за завода, участваше и Нешка Робева. Много хора се изселиха от Русе заради това, но по комунистическо време не разрешаваха. Проблемът се реши много по-късно, около 15 години след мача с ЦСКА. През второто полувреме дойде тази румънска мъгла. От нея ти смъдеше силно на очите. Чудя се как не прекратиха мача. Почти нищо не се виждаше. А Дунав взе, че обърна резултата и спечели". Чуди се и коментаторът по Първа програма Стефан Янев, който хвърля и лафове: "Нещо става там на терена, може би играят футбол".

В 83-ата минута Кирчев матира вратаря Красимир Досев, а 180 секунди по-късно отново той е в центъра на меле в наказателното поле. Шут, топката се отбива в нечие тяло и Боре Димитров я довкарва - 3:1. Това е краят. В мъглата повечето зрители дори не виждат последните две попадения. Ориентират се по виковете "гол" от най-долните редове на близкия до вратата сектор. След края на срещата повечето играчи на Дунав са понесени на ръце от агитката на домакините, а цесекарите бързат да потеглят към София. В Русе пък е опънат транспарант в чест на Илия Кирчев: "Кирчев = Пеле".

В края на сезона ЦСКА и Левски са далеч от шампионското място, а в черквата "Света Троица" в Стара Загора отец Иван Бояджиев започва утринната си молитва с думите: "Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, забрави днес нас, а помогни на Берое да спечели титлата". Така и става, а последен в класирането остава симпатичният тим на Дунав. 15-те хиляди по трибуните на градския стадион в Русе обаче винаги ще помнят победата над ЦСКА, въпреки че де факто не са видели основната част от нея.

Източник: Sportal.bg

Още по темата: общо новини по темата: 115
01.06.2017
25.05.2017
16.05.2017
15.05.2017
20.04.2017
19.04.2017
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Световни тенис звезди питаха неудобни въпроси Григор Димитров
Световни тенис звезди задаваха неудобни въпроси на Григор Димитров
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: